Even voorstellen: Heemkundekring Zeeland

In de nieuwe rubriek “Even voorstellen” stelt elke maand een van onze deelnemers zich voor. De aftrap wordt gedaan door Piet Huvenaars, secretaris bij Heemkundekring Zeeland. 

Heemhuis Zeeland winter

Het heemhuis van Heemkundekring Zeeland. (Foto: Piet Huvenaars)

Naam: Heemkundekring Zeeland
Woordvoerder: Piet Huvenaars
Aantal records in Memorix Maior:
18.197
Aantal records online: 10.400

Vertel iets over je instelling

Heemkundekring Zeeland is een heemkundekring die belangstelling wil wekken voor alles wat met de plaats Zeeland te maken heeft. 

In het heemhuis worden verschillende collecties opgeslagen. Er staat bijvoorbeeld een oude schoolklas met banken, schoolplaten en ander lesmateriaal. Ook zijn er oude kleding en textiel en schilderijen te bekijken. Ten slotte vind je er een uitgebreide bibliotheek met boeken, oude foto’s, bidprentjes, landkaarten, prentbriefkaarten, feestgidsen, verenigingsbladen etc. 

Waarom maak je gebruik van Brabant Cloud? 

Wij hebben verschillende redenen om onze collectie online vast te leggen. Zo vinden we het erg belangrijk om zelf een overzicht te krijgen van de collectie en willen we de collectie beschermen tegen verlies door deze duurzaam te ontsluiten. 

Daarnaast maken we ook gebruik van Brabant Cloud om collectiedata uit te kunnen wisselen met andere instellingen. Wij hopen dan ook dat vele andere instellingen zich ook zullen aansluiten. 

"Wanneer er onduidelijkheid is over de rechten van een foto wordt deze niet online getoond, maar wel digitaal opgeslagen zodat hij niet verloren kan gaan." 

— Piet Huvenaars

Bij Heemkundekring Zeeland werkt de werkgroep Archief aan het digitaliseren van de collectie. Zij maken overal scans van en beschrijven de objecten in Memorix Maior. 

Op dit moment zijn alle bidprentjes met scans van voor- en achterkant online ontsloten. Daarnaast wordt er druk gewerkt aan de fotocollectie en de bibliotheek. De objecten en documenten volgen later en er zijn ook al leden enthousiast om het plaatselijke dialect online vast te leggen. 

Foto van handboogschutterij Concordia uit Zeeland. (Foto: 29 mei 1893, Heemkundekring Zeeland)

Foto van handboogschutterij Concordia uit Zeeland. (Foto: 29 mei 1893, Heemkundekring Zeeland)

Naast het vastleggen van de collectie zijn we ook bezig met digitaliseren om een breder publiek van de collectie te kunnen laten genieten. Dit draagt bij aan de kennisverspreiding onder een groter publiek. Daarnaast vinden wij het ontzettend leuk om de verbazing bij de mensen te zien: “Hebben ze dit ook al bewaard?”.

Alle bidprentjes en de helft van de fotocollectie worden op dit moment online gepresenteerd. Deze zijn te bekijken via de eigen website (via beeldbank en bidprentjes) en via brabantserfgoed.nl. 

Wanneer er onduidelijkheid is over de rechten van een foto wordt deze niet online getoond, maar wel digitaal opgeslagen zodat hij niet verloren kan gaan. 

"We vinden het ontzettend leuk om de verbazing bij de mensen te zien: “Hebben ze dit ook al bewaard?”.

— Piet Huvenaars

Wat zijn je grootste leerpunten?

  • Maak eerst een lijstje van alle data die je al via Excel of Access of iets dergelijks hebt vastgelegd en kijk of je die data kunt inlezen in Memorix Maior.
  • Wij zijn gewoon vooraan begonnen met nummeren en registreren. Als je de mogelijkheid hebt, schoon dan eerst de collecties op. Zet ze op volgorde, ontdubbel ze.
  • Maak een werkschema. Zorg voor een eindcontrole van de ingevoerde gegevens.
  • Kijk of er een instelling in je buurt is, die hetzelfde programma gebruikt en ga daar kijken. Daar kun je veel van leren.
  • Deel de kennis over het systeem met meerdere deelnemers. Dat maakt het gebruik minder kwetsbaar.

Heb jij vragen over Brabant Cloud? Neem dan contact op met onze helpdesk op helpdesk@brabantcloud.nl. Wil jij meer horen van Piet over zijn ervaringen neem dan contact op met Heemkundekring Zeeland via heemkundekringzeeland@kpnmail.nl.