Datawerkplaats

Als erfgoedinstelling in Noord-Brabant ben je waarschijnlijk bekend met de uitdagingen die gepaard gaan met het beheren van erfgoedcollecties: ontbrekende informatie, tikfouten en verouderde gegevens in je collectie-informatiesysteem. Maar hoe kun je deze problemen snel en effectief oplossen en met behulp van technologie de datakwaliteit van jouw collectie verbeteren? Brabant Cloud, als Datawerkplaats namens de provincie Noord-Brabant voor het Netwerk Digitaal Erfgoed, staat klaar om te helpen.

logo-datawerkplaats-NDE

Dit is het logo van de Datawerkplaats van het Netwerk Digitaal Erfgoed. (Afbeelding: Netwerk Digitaal Erfgoed).

Alle rechten voorbehouden

Brabant Cloud: Jouw partner in datakwaliteit

Onze datacleaners Fleur van der Maden en Iris Dracht, beiden onderdeel van Team Brabant Cloud, staan klaar om je te helpen bij het verbeteren van jouw datakwaliteit. Fleur is daarnaast ook digitaal-erfgoed-coach namens het Netwerk Digitaal Erfgoed. We begrijpen de uitdagingen waar erfgoedinstellingen mee te maken hebben en bieden persoonlijke ondersteuning.

De activiteiten binnen de datawerkplaats vullen naadloos de lopende werkzaamheden van Brabant Cloud aan, en dienen als een waardevolle aanvulling op het bestaande repertoire. Vanaf mei 2024 zetten we concrete stappen met verschillende activiteiten die in eerste instantie gericht zijn op de deelnemers van Brabant Cloud. Vanaf 2025 zullen we onze aandacht ook uitbreiden naar niet-deelnemers.

Focus op datacleaning en kennisbevordering

Een essentieel onderdeel van onze inzet is datacleaning en kennisbevordering. Samen met Team Brabant Cloud zal onze datacleaner zich concentreren op het verbeteren van bestaande metadata. We ondersteunen deelnemers ook met kennisverrijking via trajecten zoals 'Juist gebruik van Memorix Maior' en 'Aan de slag met termen', waarbij we blogs, artikelen en bijeenkomsten gebruiken om deelnemers te begeleiden en te ondersteunen.

import-logo-Brabantcloud

Memorix Maior Brabant Cloud logo

Alle rechten voorbehouden

Het belang van 'Aan de slag met Termen'

'Aan de slag met termen' is een belangrijk initiatief dat erfgoedorganisaties helpt bij het verbinden van hun collectie-items met termen, in plaats van alleen eigen trefwoorden te gebruiken. Deze benadering zien we als een cruciale ontwikkeling voor het verbeteren van de kwaliteit van erfgoedinformatie op de lange termijn. Daarnaast beheert Erfgoed Brabant de termenlijst 'Brabantse gebouwen', die voortdurend wordt uitgebreid en verbeterd in samenwerking met het erfgoedveld.

Praktische bijeenkomsten en inklopdagen

Verder zullen we praktische bijeenkomsten organiseren, zoals 'inklopdagen', waar erfgoedorganisaties actief kunnen deelnemen aan het verbeteren van hun metadata en het verbinden van hun collecties met relevante termen. De datawerkplaats zal een centrale rol spelen in het faciliteren en verbinden van deze activiteiten.

Scherm­afbeelding Brabantserfgoed.nl religieuze gebouwen 2024

Scherm­afbeelding Brabantserfgoed.nl religieuze gebouwen 2024

Alle rechten voorbehouden

Neem contact op voor ondersteuning

Aarzel niet om contact op te nemen met Fleur van der Maden of met Iris Dracht voor verdere informatie en ondersteuning. Samen kunnen we de kwaliteit van erfgoedinformatie verbeteren en de toegang tot erfgoedinformatie in Noord-Brabant optimaliseren.