Presenteren van je collectie

Met Brabant Cloud kun je je collectie toegankelijk maken voor iedereen die geïnteresseerd is in jouw erfgoed.

Presenteren via verschillende kanalen

Gebruikers zoeken online op allerlei plekken naar erfgoed. Daarom kan Brabant Cloud je collectie presenteren via verschillende kanalen. In de eerste plaats natuurlijk je eigen website. Hiervoor kun je gebruikmaken van een Instant Website, een eenvoudige manier om je collectie zichtbaar te maken. Je kunt er ook voor kiezen om je collectie op erfgoedplatformen te presenteren en zo een nog grotere groep mensen bereiken. Bijvoorbeeld via Brabantserfgoed.nl of Europeana.

Zoeken en vinden van informatie

Gebruikers willen specifieke informatie in je collectie vinden, afgestemd op hun doel. Dat kan met Brabant Cloud. Brabant Cloud heeft een geavanceerde, razendsnelle zoekmachine die zowel eenvoudige als uitgebreide zoekmogelijkheden ondersteunt. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op trefwoorden, zoals “bidprentje” of “Breda”. Maar je kunt ook zoeken op de naam van een persoon (zoals “Van Gogh”) of het jaar waarin een object is gemaakt (zoals “1904”).

Filteren met facetten

Soms weten gebruikers niet precies wat ze zoeken. Ze kunnen dan ook geen trefwoorden opgeven om informatie in je collectie te vinden. Brabant Cloud helpt deze gebruikers met zogeheten facetten. Facetten zijn lijstjes met trefwoorden, zoals namen van personen of soorten objecten. Deze facetten kun je filteren: je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je alleen bidprentjes en postzegels wilt zien, maar geen schilderijen. Met facetten kunnen gebruikers alsnog je collectie ontdekken.

Inzoomen op afbeeldingen

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor erfgoed: gebruikers willen niet alleen informatie over je collectie lezen, maar ook zien. Brabant Cloud biedt hiervoor Deep Zoom. Met Deep Zoom kun je inzoomen op afbeeldingen, of dat nu over bidprentjes, schilderijen of andere objecten gaat. Op deze manier kun je afbeeldingen tot op het kleinste detail bekijken en heel precies zien wat er wordt uitgebeeld. Zie bijvoorbeeld dit schilderij van Karel Appel, waar de verflagen je tegemoet spatten.

Deepzoom van Karel Appel Museum Helmond

Met de deepzoomfunctie zoom je een flink stuk in op een object. Door de goede kwaliteit van de foto kun de penseelstreken zien zitten op dit werk van Karel Appel. Rechtsonder zie je welk onderdeel van het schilderij je ziet. (Bron: Museum Helmond)

Alle rechten voorbehouden

Presenteren met een API

Met Brabant Cloud kun je je collectie toegankelijk maken via verschillende kanalen. Maar misschien heb je behoefte aan meer mogelijkheden. Dan kun je gebruikmaken van een API, een Application Programming Interface. Meer weten?

Wil je graag op de hoogte blijven van de doorontwikkelingen van de diverse presentatiemogelijkheden van Brabant Cloud waaronder de Instant Website? Houd dan de pagina 'Brabant Cloud in ontwikkeling' in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.