Brabant Cloud in ontwikkeling

Brabant Cloud is nooit af. Ons team zorgt voor relevante doorontwikkeling en regelmatige updates van de infrastructuur van zowel Brabant Cloud als Memorix Maior. Hierdoor ga je altijd met de nieuwste ontwikkelingen mee. Op deze pagina lees je over de meest recente doorontwikkelingen van Memorix Maior, de Instant Website en de infrastructuur van Brabant Cloud.


23-10-2023: Nieuwe mogelijkheden Memorix Maior // Memorix Maior
Vandaag zijn een flink aantal nieuwe mogelijkheden uitgerold voor alle gebruikers van Memorix Maior. Zo zijn er nieuwe invoervelden beschikbaar gesteld, is er een koppeling gelegd met het Termennetwerk om je collectie te verbinden met termen, is er een nieuwe entiteit Tentoonstellingen, is er nu de keuze uit twee formulieren en kan er gekoppeld worden met de termenlijst Brabantse gebouwen. In de blog 'Nieuwe mogelijkheden Memorix Maior' heeft Peer alle wijzigingen op een rijtje gezet.

16-06-2022: Automatisering 'leeftijd bij overlijden' bij entiteit bidprentjes // Brabant Cloud | Memorix Maior | Instant Website
Vanaf heden zijn er twee nieuwe velden toegevoegd aan het datamodel voor de entiteit bidprentje in Memorix Maior. Het gaat om tib_age en tib_ageRange; tib_age bevat de 'leeftijd bij overlijden' en tib_ageRange bevat de leeftijdscategorie (0 – 10, 11 – 20, 21 – 30, 31 – 40, 41 – 50, 51 – 60, 61 – 70, 71 – 80, 81 – 90, 91 – 100, 101 – 130). 

Beide velden zijn gebaseerd op de velden 'Geboortedatum' en 'Overlijdensdatum' in Memorix Maior en worden automatisch van een waarde voorzien. Hierbij geldt wel dat de velden 'Geboortedatum' en 'Overlijdensdatum' correct en volledig moeten zijn ingevuld. Is dat niet het geval dan worden de velden leeg gelaten.

De velden tib_age en tib_ageRange kunnen gemakkelijk getoond worden in de Instant Website door ze op te nemen in het configuratiebestand.

15-07-2021: Release Instant Website v1.10.5 en Instant Website Wordpress plugin v1.2.5 // Instant Website
Dit is inmiddels de vijfde update van zowel de Instant Website als de Instant Website Wordpress plugin sinds de introductie van Instant Website v1.10 in augustus 2020. Deze release bevat een drietal aanpassingen:

  • De PDF download knop in de vereenvoudigde PDF-viewer is verwijderd. PDF's kunnen nog wel via de uitgebreide PDF-viewer gedownload worden.
  • Sorteren in de facetten verloopt nu via de spellingsregels van de taal die in de configuratie van de Instant Website is aangegeven (met dank aan Jolanda van den Akker van de Brabant-Collectie).
  • De tekst van titels waarin gemarkeerde tekst voorkomt worden niet meer afgekapt bij het laden van nieuwe zoekresultaten in de zoekresultatenlijst (met dank aan René de Klein van Tilburg University).

26-04-2021: Verbetering afhandeling e-mails via reactieformulier Instant Website // Instant Website
Van een aantal deelnemers kregen we te horen dat e-mails, verstuurd met het reactieformulier in de Instant Website, niet aankwamen in hun opgegeven mailbox. Bij nader onderzoek bleek dat deze e-mails geblokkeerd waren door de spamfilters van de desbetreffende internetproviders direct op de mailserver. Om dit probleem op te lossen hebben we de gehele afhandeling van het versturen van berichten via het reactieformulier op een aantal punten aangepast.

Een van deze aanpassingen is het toepassen van het adres noreply@diw.brabantcloud.nl als afzender van het bericht. Dit heeft wel als consequentie dat deze e-mails niet meer rechtstreeks vanuit de e-mailclient beantwoord kunnen worden. Om een e-mail te beantwoorden dien je eerst noreply@diw.brabantcloud.nl te vervangen door het e-mailadres van diegene die het bericht verstuurd heeft. Dit adres is in dezelfde e-mail te vinden achter de tekst 'Van: '.

noreply_e-mailadres

08-04-2021: Release Instant Website v1.10.4 en Instant Website Wordpress plugin v1.2.4 // Instant Website
Nieuwe releases van de Instant Website en de Instant Website Wordpress plugin met een fix voor de optie sortOnPageInit in het configuratiebestand.

01-02-2021: Release Instant Website v1.10.3 en Instant Website Wordpress plugin v1.2.3 // Instant Website
Nieuwe release van de Instant Website incl. de Wordpress plugin met een aantal kleine bugfixes en HTML- en CSS-optimalisaties.

30-11-2020: Release Instant Website v1.10.2 en Instant Website Wordpress plugin v1.2.2 // Instant Website
Nieuwe releases van de Instant Website en de Instant Website Wordpress plugin met een aantal wijzigingen waaronder ondersteuning voor het sorteren van de zoekresultaten via sortOnPageInit in het configuratiebestand.

04-10-2020: Release Instant Website v1.10.1 // Instant Website
Nieuwe release van de Instant Website waarin een bug is opgelost voor het niet goed coderen van bepaalde zoekopdrachten waardoor de zoekopdracht nul resultaten opleverde.

31-08-2020: Release Instant Website v1.10 // Instant Website
Vandaag is Instant Website v1.10 beschikbaar gesteld aan de deelnemers van Brabant Cloud. Daarmee is een eind gekomen aan een ontwikkeltraject van ruim negen maanden waarin we een groot aantal nieuwe functionaliteiten en de nodige verbeteringen hebben doorgevoerd.

Overview Instant Website

Redesign Instant Website v1.10.

Vanwege de omvang van de update raden we iedereen aan om over te stappen. Dit geldt in het bijzonder voor de deelnemers die nog gebruikmaken van een Instant Website vóór versie v1.60. Deze verouderde versies willen we het komende half jaar langzaam uitfaseren. Dit betekent dat we tot uiterlijk 1 maart 2021 nog ondersteuning zullen bieden voor deze versies. Team Brabant Cloud zal in deze periode actief contact opnemen met deelnemers die nog een oudere versie gebruiken.

Ben je geïnteresseerd geraakt in alle nieuwe mogelijkheden van de nieuwe Instant Website? Op de speciale pagina over Instant Website v1.10 is meer daarover te lezen. Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met de helpdesk.

08-08-2020: Einde bèta-periode nieuwe Instant Website // Instant Website
Vandaag is een einde gekomen aan de publieke bèta-periode van de nieuwe Instant Website. Uiteindelijk hebben 14 deelnemers deelgenomen aan de testperiode. Een aantal dat onze verwachtingen ruim heeft overtroffen.

We willen dan ook iedereen die deelgenomen heeft hartelijk danken voor hun inzet en de constructieve feedback die we hebben gekregen! Mede daardoor is de Instant Website beter geworden dan we zelf ooit hadden kunnen bewerkstelligen.

De komende periode zullen de laatste ontwikkelwerkzaamheden afgerond worden. De officiële release van Instant Website v1.10 zal plaatsvinden op maandag 31 augustus. Alle deelnemers zullen hiervan t.z.t. op de hoogte worden gesteld.

08-05-2020: Start bèta-periode nieuwe Instant Website // Instant Website
Met het beschikbaar komen van Instant Website v1.10 Release Candidate 1 starten we vandaag officieel met de publieke bèta-periode van de nieuwste Instant Website voor alle deelnemers van Brabant Cloud. 

Instant Website v1.10 Release Candidate 1

Het afgelopen half jaar zijn we met onze ontwikkelaar druk bezig geweest met de verbetering van de Instant Website. De nieuwe versie zit vol met nieuwe functionaliteiten en configuratiemogelijkheden en zal de grootste update worden die we ooit hebben doorgevoerd. De belangrijkste nieuwe features zijn een geïntegreerde media-viewer (voor het tonen van afbeeldingen, audio, video en pdf's), een geheel nieuwe styling, een Wordpress plugin, infinite scroll, alternatieve presentatie van de metadata en een geïntegreerde helpfunctie bij het zoeken.

We hebben de nieuwe versie intern uitgebreid getest om tot deze release te kunnen komen. De belangrijkste bugs en issues zijn daarmee opgelost. Echter we kunnen niet elk scenario waarin de Instant Website gebruikt zal gaan worden nabootsen op onze systemen. Dat is onmogelijk. Om tot een zo goed mogelijke versie te komen, lanceren we vanaf vandaag dus een publieke bèta-periode. Deze duurt drie maanden en loopt van 8 mei tot 8 augustus 2020. 

Tijdens deze periode kunnen geïnteresseerde deelnemers alvast aan de slag met de nieuwe Instant Website en testen of alles goed werkt, zodat we bij de definitieve lancering in augustus van dit jaar een zo goed mogelijke versie beschikbaar kunnen stellen.

Vind je het leuk om aan de slag te gaan als tester van de nieuwe Instant Website? Meld je dan aan via helpdesk@brabantcloud.nl. Je krijgt de laatste versie toegestuurd inclusief een instructie om aan de slag te gaan met testen.

01-05-2020: Groot onderhoud Brabant Cloud afgerond // Brabant Cloud
We willen je laten weten dat de werkzaamheden voor het groot onderhoud van de afgelopen dagen zijn afgerond en dat alle systemen weer volledig functioneren en beschikbaar zijn. De downtime hebben we tot een minimum weten te beperken zodat je er waarschijnlijk niet veel hinder van gehad zult hebben.

De komende weken zullen nog een aantal updates doorgevoerd worden. Deze zullen geruisloos op de achtergrond plaatsvinden en hier zullen we verder niet meer over berichten.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, neem dan contact op met de helpdesk.

22-04-2020: Groot onderhoud Brabant Cloud op 28 en 29 april 2020 // Brabant Cloud
Regelmatig voeren we updates door aan de onderliggende technische infrastructuur van Brabant Cloud om deze te verbeteren en voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen. In de regel gebeuren deze updates geruisloos zonder dat je daar wat van merkt. Nu staat er echter een grotere update op stapel waardoor sommige onderdelen van de infrastructuur tijdelijk niet zullen werken.

Wat betekent het precies?
De update zal plaatsvinden op dinsdag 28 april en woensdag 29 april. Tijdens deze twee dagen zal een gedeelte van de Brabant Cloud infrastructuur buiten werking worden gesteld om de aanpassingen door te kunnen voeren. De aanwezige data in Brabant Cloud zal daarbij bevroren worden maar wel online beschikbaar blijven. Data in Memorix Maior en overige externe collectiebeheersystemen die gekoppeld zijn met Brabant Cloud zullen tijdelijk niet gesynchroniseerd en geüpdatet worden. Wijzigingen in deze systemen zullen dan ook niet beschikbaar komen in Brabant Cloud.
Na het afronden van de update zal op donderdag 30 april de data uit alle systemen weer gesynchroniseerd worden. Dit zal enige tijd duren maar in de loop van de dag zal alle data weer up-to-date zijn. 

Gebruikers van Memorix Maior
Deelnemers die gebruik maken van Memorix Maior kunnen hier gewoon mee doorgaan. Memorix Maior zal blijven functioneren en alle data (en alle wijzigingen van deze data) is gewaarborgd. Het synchroniseren van de data met Brabant Cloud zal echter worden stopgezet. Na het onderhoud zal alle data weer gesynchroniseerd worden. Je hoeft in deze situatie dus niets te doen of laten.

Online presentatie mogelijkheden
De collecties die online beschikbaar zijn via Brabant Cloud, zoals de Instant Websites en Brabantserfgoed.nl, zullen gewoon beschikbaar blijven. Bezoekers kunnen blijven zoeken en navigeren door de collectie. De collectiedata zelf zal echter niet geüpdatet worden tot na de afronding van de update.

Afronding groot onderhoud
Als de update succesvol is afgerond en alle systemen weer volledig functioneren zullen we dit melden. Dit zal in de loop van donderdag 30 april zijn.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, neem dan contact op met de helpdesk. 

10-10-2019: Nieuwe velden Memorix Maior // Memorix Maior
Naar aanleiding van de resultaten van de deelnemers enquête van eind vorig jaar (zie bijdrage van 16-11-2018) zijn per vandaag de volgende aanpassingen doorgevoerd in Memorix Maior:

  • In de entiteit Bibliotheek is het veld 'Druk' toegevoegd.
  • In de entiteit Bibliotheek is het veld 'Bijdrager' toegevoegd inclusief een bijbehorend veld voor de rolaanduiding.
  • In de entiteit Beeldmateriaal is de vaste keuzelijst 'Type Beeldmateriaal' uitgebreid met de opties 'Affiche' en 'Topografische kaart'.

Vragen hierover? Neem contact op met de helpdesk.

23-09-2019: Instant Website v1.6.2 // Brabant Cloud
Nieuwe release van de Instant Website waarin een bug is opgelost voor de ontbrekende navigatieknop op de detailpagina van objecten welke geen media bevatten.

17-06-2019: Instant Website v1.6.1 // Brabant Cloud
Nieuwe release van de Instant Website waarin een bug is opgelost bij het alfabetisch sorteren van de facetten.

14-06-2019: Documentenentiteit beschikbaar // Memorix Maior
De documentententiteit inclusief de tekstextractie-functie voor pdf's is vanaf vandaag beschikbaar voor alle gebruikers van Memorix Maior. Uitleg over deze nieuwe entiteit vind je in de Helptekst entiteit DocumentenDaarnaast worden PDF’s die tekst bevatten vanaf nu ook doorzoekbaar gemaakt. Hoe dit werkt en wat de voorwaarden zijn vind je in de Helptekst automatische tekstextractie.

05-06-2019: Testfase Documentenentiteit afgerond // Memorix Maior
De afgelopen weken hebben de leden van de werkgroep 'Documentenentiteit' de nieuwe functionaliteit getest. Er zijn nog wat foutjes ontdekt welke inmiddels opgelost zijn door Picturae. De testfase is daarmee succesvol afgerond en de nieuwe documentententiteit zal binnenkort, kosteloos, beschikbaar worden gesteld voor alle gebruikers van Memorix Maior.

28-05-2019: Veld 'Subcollectienaam' toegevoegd // Memorix Maior
Voor alle entiteiten in Memorix Maior (Beeldmateriaal, Audio, Video, Objecten, Bibliotheek en Bidprentje) is het veld 'Subcollectienaam' toegevoegd. 

Veld Subcollectienaam Memorix Maior

28-03-2019: Instant Website v1.6 // Brabant Cloud
De afgelopen maanden is er druk gewerkt aan de eerste grote doorontwikkeling dit jaar van de Instant Website. Onze softwareleverancier heeft de werkzaamheden afgerond en na een uitgebreide testfase is versie 1.6 officieel beschikbaar gekomen. 

De grootste wijzigingen zijn een verbeterde image-viewer, flexibele filters, een geïntegreerd reactieformulier en diverse extra configuratie-mogelijkheden. Tevens zijn er de nodige bugs opgelost.

Heemkundekring 'De Kommanderij Gemert' heeft hun beeld- en archiefbank al draaien op de nieuwe versie. Binnenkort zal uitgebreider worden stilgestaan bij alle nieuwe mogelijkheden.

Wil je alvast meer weten of direct al aan de slag? Neem dan contact op met de helpdesk.

21-12-2018: Documentenentiteit // Memorix Maior
In het eerste kwartaal van 2019 gaat Picturae aan de slag met het bouwen van een documentenentiteit in Memorix Maior. Deze entiteit kan gebruikt worden om alle, niet gepubliceerde documenten in onder te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brieven, notulen, onderzoeksrapporten en schrijfsels. Een kleine werkgroep van deelnemers zal meehelpen met testen. De verwachting is dat in april 2019 de documentenentiteit opgeleverd zal worden. Daarna zal begonnen worden met het implementeren van een PDF-viewer voor de Instant Website.

Update: 28-03-2019: Picturae heeft een oplevering gedaan van de documentenentiteit inclusief de tekst-extractie functionaliteit voor PDF's. We verwachten in april te kunnen gaan testen met de betrokken werkgroep.

16-11-2018: Resultaten enquete doorontwikkeling // Brabant Cloud
In de afgelopen maanden hebben wij een deelnemers enquête uitgezet met enkele vragen over het toevoegen van nieuwe velden in Memorix Maior. Naar aanleiding van deze enquête zal Picturae in 2019 met de volgende aanpassingen aan de slag gaan:

  • In de entiteit Bibliotheek wordt het veld 'Druk' toegevoegd.
  • In de entiteit Bibliotheek wordt het veld 'Bijdrager' toegevoegd. Dit veld wordt hetzelfde opgebouwd als de 'Vervaardiger' in de entiteit Objecten. De betreffende contribuant wordt gelinkt aan 'Personen en Instellingen' waarna er een rol worden toegekend (zoals illustrator of fotograaf).
  • In de entiteit Beeldmateriaal wordt de vaste keuzelijst bij 'Type beeldmateriaal' uitgebreid met de opties 'Affiche' en 'Topografische kaart'.

Update: 18-01-2019: nadat Picturae de werkzaamheden voor de documentenentiteit heeft afgerond zullen deze aanpassingen doorgevoerd gaan worden. Indicatie: tweede kwartaal 2019.

30-10-2018: Opmaakfunctie beschrijvingsveld // Memorix Maior
Op verzoek van verschillende kringen is er een opmaakfunctie toegevoegd aan het beschrijvingsveld in Memorix Maior. Het is nu mogelijk om tekst op te maken (vetgedrukt, cursief of onderstreept) en hyperlinks toe te voegen. Uitleg van de verschillende iconen lees je in de helptekst

Opmaakfunctie beschrijvingsveld

Tekst opmaken in het beschrijvingsveld.